joi, 17 septembrie 2015

10 curiozitati despre Castelul Corvinilor

1. Unicitatea Castelului de la Hunedoara consta in constructia de inspiratie franceza, ce ilustreaza puterea si influenta voievodului Ioan de Hunedoara.


2. Numele familiei provine din latinescul “Corvus”, care inseamna “Corb”, o pasare care simboliza întelepciunea si longevitatea.



3. Primele Sali construite sunt Sala Dietei si Sala Cavalerilor. Mai trebuiesc amintite si Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor si Bastionul Alb.


4. Cu trecerea anilor, diversii stăpâni ai castelului i-au modificat înfătisarea, îmbogătindu-l cu turnuri, săli si camere de onoare.



5. Sala Dietei reprezenta un spatiu laic, dedicat ceremoniilor . Aceasta, impreuna cu Sala Cavalerilor, scara spirala si capela, schimba destinatia cetatii in resedinta nobiliara fortificata,  singura de acest fel din Transilvania acelei vremi.



6. Palatul Administrativ, situat pe latura sudica a castelului poarta denumirea de Aripa Zoloyomi, dupa numele familiei nobiliare ce a detinut castelul in a doua jumatate a secolului XVII-lea.

7. Turnul Capistrano – initial a fost un turn circular, transformat ulterior in locuinta calugarului franciscan, Ioan de Capistrano. 


8. Turnul si galeria Njeboisa (Neboisa) poarta o denumire imprumutata din limba sarba (nje boisa) care inseamna “nu te teme”.



9. In anumite zone ale Transilvaniei sunt consemnate situatii exceptionale in care regii acorda unor nobili sau chiar orase dreptul de judecata deplina, acestia avand dreptul sa judece pe raufacatori, iar in urma judecatilor, sa ii spanzure, decapiteze, dezmembreze, franga cu roata, arda, mutileze, cu ajutorul unor furci, roti si alte instrumente de tortura. La jumatatea secolului XVI pentru o serie de furturi (de gaini, fructe, legume) pedeapsa era bataia. Cat priveste injuraturile, pedeapsa pentru adulti era punerea in catuse, tinuti in post si rusinati. 



10. De-a lungul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda si cadrul realizarii mai multor productii cinematografice de prestigiu (filme artistice, documentare sau clipuri publicitare), aici fiind ecranizate momente celebre din istoria romanilor sau din istoria universala (François Villon, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Alexandru Lapusneanu, Regii blestemati).



Informatiile au fost preluate din sursa 1 si sursa 2 .




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu