luni, 28 septembrie 2015

Expediție pe Ceahlău

Expediţia noastră pe munte începe dis-de-dimineaţă din staiunea montană, Durău. 
Parcurgem următorul traseu: staţiunea Durău - cabana Fântânele - Piatra Lată - Panaghia- sub Vârful Toaca - cabana Dochia. 
Traseul este unul de dificultate medie, practicabil tot timpul anului şi cu o durată de parcurgere de 3h 30' - 4h, asta pentru cineva care nu urcă foarte des pe munte. De asemenea se plătește o taxă de acces în rezervație, în valoare de 5 lei. 


Prietenul nostru însoțitor 
Spre Cabana Fântânele 

Drumul spre cabană ne ghidează printr-o frumoasă pădure de molid şi fag. Pe această porţiune se traversează câteva poieni mici. Traseul continuă prin pădure, la început pe o pantă mai ușoară, ajungând pe ultima porţiune tot mai greoi. 



După aproximativ o oră de mers prin pădure, ajungem la cabană, unde suntem întâmpinaţi de o privelişte spectaculoasă, spre stațiunea Durău. 





De la cabană, traseul marcat cu bandă roşie continuă printr-o pădure de brazi, într-un urcuş domol de-a lungul culmei Fântânelepână la locul numit "La Morminte". 


De aici urcuşul devine tot mai dificil, prin pădure, până când ajungem într-o zona deschisă -Curmătura Piatra Lată, dominată de un monolit din conglomerat denumit "Căciula Dorobanţului".  Traseul continuă printre jnepeni şi ienuperi. 



Pe drum am descoperit legenda Panaghiei, care spune așa:

Se spune că Panaghia ar fi fost o fată de o frumuseţe rară, făcută din inima şi sufletul lui Dumnezeu. Ursitoarele, ca să o ferescă de invidia oamenilor, au adăpostit-o în peştera pusnicului Ghedeon. Crescând, privirea ei întâlni pe cea a Soarelui şi acesta se îndrăgosti nebuneşte de ea. Atât de mare-i fu dragostea că Soarele se abătu zile în şir din drumul său pentru a o mângâia cu razele sale de lumină. Aflând aceasta, Dumnezeu se înfurie foarte tare şi trimise norii să acopere strălucirea soarelui iar Panaghia fu atinsă de un dor nespus, vărsând lacrimi amare de suferinţă. Dumnezeu, văzându-i suferinţă, o transformă în stană de piatră. Şi tot de atunci, mai spune legenda, sufletul ei şi inima ei au rămas vii, căutând permanent îmbrăţişarea razelor soarelui.  

De la baza vârfului Toaca, poteca continuă pe platou, printre jnepeni, până la vârful Lespezi. De pe vârful Lespezi mai sunt 200 m de potecă până la cabana Dochia, punctul final al traseului. 





Surse informatii: Sursă 1 si Sursă 2

Despre calătoriile WandeRo puteți afla mai multe la pagina noastră de Facebook WandeRo si pe YouTube





marți, 22 septembrie 2015

Peste râu și prin pădure

Peste rau si prin padure, drumul ne duce de data aceasta in Poiana Stampei.


Poiana Stampei - a fost declarata rezervatie in 1955 si reprezinta un platou intramontan inalt cu substrat turbos si vegetatie higrofila.

In prezent si-a pastrat salbaticia fiind nealterat de interventia omului.


Importanta tinoavelor 

Retin apa - acest lucru se datoreaza pernitelor de muschi de turba care se comporta ca un adevarat burete; reduc riscurile de inundatii in perioadele cu ploi abundente. 

Filtreaza si purifica - plantele care cresc in turbarii permit purificarea apei, utilizand pentru cresterea lor substantele minerale si organice in exces, permitand in acest fel o filtrare a apei.

Fotografie realizata in Poiana Stampei simbolizand salbaticia acesteia.

Animale: 

Mamifere protejate: vulpe, jderul de copac, veverită, șoarecele pitic.

Păsări: sorecarul comun, cocosul de munte, sturzul cantator, mierla, mierla gulerata, pitulice sfaraitoare, pitulice de munte, ciocanitoarea pestrita mare, ciocanitoare neagră.

Reptile și amfibieni: șarpele de apă, șopârla de munte, tritonul carpatic, sălămâzdră de uscat , broasca-roșie-de-munte.

Nevertebrate cu specii de: libelule; fluturi și molii.



Vegetatie 

Muschii de turba: determina procesul de turbificare.

Roua cerului - este o planta carnivoara

Bumbacarita - are fructul acoperit de peri matasosi, asemanatori bumbacului. 




Poiana Stampei reprezinta un loc ce merita cu siguranta sa fie vizitat, oferindu-ti cadrul perfect de intalnire intre tine si  natura. 

Intre timp, pornim iar la drum, dornici sa descoperim alte frumuseti ale Romaniei. 



Sursa informatiilor: Sursa 1

joi, 17 septembrie 2015

10 curiozitati despre Castelul Corvinilor

1. Unicitatea Castelului de la Hunedoara consta in constructia de inspiratie franceza, ce ilustreaza puterea si influenta voievodului Ioan de Hunedoara.


2. Numele familiei provine din latinescul “Corvus”, care inseamna “Corb”, o pasare care simboliza întelepciunea si longevitatea.



3. Primele Sali construite sunt Sala Dietei si Sala Cavalerilor. Mai trebuiesc amintite si Turnul Capistrano (după numele unui vestit călugăr), Turnul buzduganelor si Bastionul Alb.


4. Cu trecerea anilor, diversii stăpâni ai castelului i-au modificat înfătisarea, îmbogătindu-l cu turnuri, săli si camere de onoare.



5. Sala Dietei reprezenta un spatiu laic, dedicat ceremoniilor . Aceasta, impreuna cu Sala Cavalerilor, scara spirala si capela, schimba destinatia cetatii in resedinta nobiliara fortificata,  singura de acest fel din Transilvania acelei vremi.



6. Palatul Administrativ, situat pe latura sudica a castelului poarta denumirea de Aripa Zoloyomi, dupa numele familiei nobiliare ce a detinut castelul in a doua jumatate a secolului XVII-lea.

7. Turnul Capistrano – initial a fost un turn circular, transformat ulterior in locuinta calugarului franciscan, Ioan de Capistrano. 


8. Turnul si galeria Njeboisa (Neboisa) poarta o denumire imprumutata din limba sarba (nje boisa) care inseamna “nu te teme”.



9. In anumite zone ale Transilvaniei sunt consemnate situatii exceptionale in care regii acorda unor nobili sau chiar orase dreptul de judecata deplina, acestia avand dreptul sa judece pe raufacatori, iar in urma judecatilor, sa ii spanzure, decapiteze, dezmembreze, franga cu roata, arda, mutileze, cu ajutorul unor furci, roti si alte instrumente de tortura. La jumatatea secolului XVI pentru o serie de furturi (de gaini, fructe, legume) pedeapsa era bataia. Cat priveste injuraturile, pedeapsa pentru adulti era punerea in catuse, tinuti in post si rusinati. 



10. De-a lungul istoriei sale contemporane, castelul a fost gazda si cadrul realizarii mai multor productii cinematografice de prestigiu (filme artistice, documentare sau clipuri publicitare), aici fiind ecranizate momente celebre din istoria romanilor sau din istoria universala (François Villon, Vlad Tepes, Mihai Viteazul, Alexandru Lapusneanu, Regii blestemati).



Informatiile au fost preluate din sursa 1 si sursa 2 .




luni, 14 septembrie 2015

Prin Ținutul Hunedoarei

Călătoria noastră începe dis-de-dimineață și de data aceasta ne duce în frumoasa Țară a Hațegului. 
Traseul este următorul: Călimănești - Petroșani - Hațeg. Dacă te gândești să te aventurezi pe acest drum, iată la ce să te aștepți pe DN7A. 

Drumul din Călimănești spre Brezoi 
Este un drum liniștit frate cu Oltul. 



Prima oprie o facem imediat după Brezoi, atrași de frumusețea locului. - Valea lui Stan
-Valea lui Stan- -Fotografie realizata cu Drona DJI Phantom 3 Professional- 
-Valea lui Stan- 
Unde să poposești: 
  • Lacul Brădișor;
  • Stațiunea Voineasa;
  • Lacul Vidra și stațiunea Vidra - nu ezita să explorezi din plin frumusețile locului;
  • Domeniul schiabil Transalpina; 
  • Obarșia Lotrului de unde începe Transalpina;

Mare atenție totuși, deoarece de la Obârșia Lotrului spre Petroșani drumul este în lucru. Totodată, fii sigur că ai suficient combustibil pentru că până în oraș nu vei mai găsi nici o benzinărie. 
Deși drumul este în lucru, nu ar trebui sa te descurajeze, deoarece peisaje minunate te vor întâmpina de-a lungul traseului. 



- Fii pregătit pentru orice - 

Și iată, după câteva ore bune de mers, am ajuns în sfârșit în Hațeg. Pentru noi, Hațeg a devenit unul dintre locurile preferate, în care cu siguranță ne vom întoarce. 
De ce? 
Iată câteva dintre motive: 

Întâlnești oameni faini, care te primesc cu brațele deschise

Hațeg - inima județului Hunedoara 
Orașul reprezintă un punct de plecare către puncte turistice renumite:

  • Ulpia Traiana Sarmizegetusa
  •  Sarmizegetusa Regia. Atenție totuși aici, deoarce drumul spre Regia este închis în perioada August - Decembrie 2015.  
  • Cetatea Blidaru
  • Cetatea Dacică Piatra Roşie
  • Castelul Corvinilor - Hunedoara
  • Mânăstirea Prislop 
În Hațeg gasești mâncare ieftină și bună 
Un loc care ne-a fost recomandat de către un localnic este Restaurant Yasmin.
Mâncarea este gustoasă și ieftină - 14 Lei Meniul Zilei


Peisaje Superbe




Și cum am  venit cu gândul să vizităm și Castelul Corvinilor din Hunedoara, iată că am ajuns și aici în cele din urmă. 

Castelul Corvinilor 



Păstrez povestea acestui castel pentru un aticol ulterior. 


sâmbătă, 12 septembrie 2015

Plimbare prin Calimanesti

Pornit-am din Bucuresti cu gandul sa ajungem in minunatul tinut al Hunedoarei, dar inainte de a ajunge la destinatie am facut un popas de o seara la Calimanesti. Am ales sa petrecem seara la Sidonia, o pensiune foarte cocheta.
Ajunsi acolo pe la ora pranzului, o vreme mohorata ne intampina. Aventurosi din fire, ne pornim pe ploaie sa exploram cele doua statiuni balneare: Calimanesti si Caciulata.


Asa ca, iata cateva lucruri pe care le-am descoperit hoinarind pe malul Oltului.

O poti lua la pas de-a lungul Oltului din Calimanesti spre Caciulata 

Cu siguranta peisajul va deveni prietenul tau si vei realiza fotografii foarte frumoase.



Manastirea Cozia, un loc pe care cu siguranta merita sa il vizitezi

Biserica mare a manastirii a fost ridicata de catre domnul Tarii Romanesti, Mircea cel Batran, intre anii 1387-1391. In prezent acesta se afla inmormantat pe teritoriul manastirii. 
Aceasta a primit numele de Cozia dupa muntele din vecinatate, la inceput numindu-se Manastirea Nucet. 



Te poti balaci la bazinele cu apa termala

Pretul de intrare la un astfel de bazin este de aproximativ 15 Lei/ persoana. 


Poti incearca cateva trasee montane 

Mai jos gasesti cateva detalii despre traseele turistice pe care poti se le explorezi. 
Gasesti astfel de harti cu rute montane in cateva puncte cheie din statiune.


Ce ar mai trebui sa stii: 
  • Fii pregatit sa ai mancare la tine in cazul in care nu vrei sa cheltuiesti tot timpul la restaurante. Magazinele si supermaketurile nu sunt foarte bine aprovizionate. 
  • Transportul in comun este aproape absent; mereu intrebati localnicii inainte sa plecati la drum. 
Alte atractii turistice in zona Calimanesti-Caciulata sunt urmatoarele: 
  • Castrul Roman Arutela
  • Cascada Lotrisor 
  • Salina Ocnele Mari. 
Si iata, ne pornim din nou la drum, urmatoarea oprire fiind la Hateg. Abia asteptam sa descoperim frumusetile Tarii Hategului.